Četvrti međunarodni pozorišni festival Novi Tvrđava teatar biće održan od 3. do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima.

Manifestaciju organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod tim imenom imao nekoliko uspešnih izdanja prethodnih godina na smederevskoj tvrđavi.

ntt

Umetnički direktor i predsednik saveta festivala, Vida Ognjenović odabrala je da pod vedrim nebom, između ostalih, u takmičarskoj selekciji budu izvedene četiri predstave reditelja: Kokana Mladenovića, Borisa Liješevića, Loberta Lenarda i Nemanje Rankovića. Izvodiće se ti predstave iz Srbije i jedna iz Crne gore.

Festival je takmičarskog karaktera, a o dobitnicima nagrada odlučivaće žiri, u sastavu: Vladimir Kopicl, teoretičar kulture i književnik, Mia Knežević, rediteljka i Kinga Mezei, glumica i rediteljka. Nagrade će biti dodeljene u kategorijama najbolja predstava, režija, muška i ženska uloga i specijalna nagrada. Festival otvara Marija Medenica, glumica Srpskog narodnog pozorišta.

Novi tvrđava teatar do sada je publici predstavio niz izuzetnih pozorišnih ostvarenja iz zemlje i regiona. Deo njegove istorije neki su od ponajboljih reditelja današnjice, najbolji glumci, kompozitori, scenografi, kostimografi i dr. Na njemu su, između ostalih, učestvovali: Bitef teatar, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, NP Subotica, pozorišta iz Sarajeva, Bukurešta, Beča, Strazbura, Sombora, Niša, Varaždina, Zagreba, Užica, Šapca i dr. Organizator festivala je: Udruženje građana Novi tvrđava teatar, rodukcija festivala je Novi tvrđava teatar – Vila Stanković, Ustanova SKC Novi Sad, Laureat DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca.

Kompletan program festivala pogledajte na sledećoj stranici. http://www.tvrdjavateatar.com/