Povodom Svetskog dana knjige, tim kulturološkog projekta “Beogradski čitač” i ove godine organizuje nesvakidašnju manifestaciju – književni maraton, u neprekidnom trajanju od 24 sata.
Drugi književni maraton će svečano večeras u 18 časova otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović, a nakon toga će tokom 24 sata nastupiti stotinu učesnika.

BG citac

Sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture “Beogradski čitač”, neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete – članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti…

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova.

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona “Beogradski čitač” moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Program književnog maratona realizuju inicijatorke projekta “Beogradski čitač” – Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih.