Deveto izdanje festivala “Krokodil” pod sloganom “Propitomiti tamu” počeće danas i trajaće do 18. juna.

krokodil

Večernji program festivala 16. i 17. juna održaće se u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok će dnevni-debatni program 17. i 18. juna biti organizovan u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike, na prvi sofa-intervju festivala “Krokodil” dolazi reditelj Lordan Zafranović.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, razgovaraće se sa još jednim rediteljem čije se stvaralaštvo vezuje za prašku školu, Srđanom Karanovićem o njegovom filmskom i televizijskom delu, najavili su organizatori.

Predstaviće se i spisateljica i aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade, istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana “Doba mjedi” za koji je 2016. dobio nagradu “Meša Selimović”.

Ivan Ivanji čitaće iz svog poslednjeg romana “Moj lepi život u paklu”, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

Na festivalu će učetsvovati i pesnikinja Olja Savičević Ivančević, kao i Lamija Begagić, mlada autorka iz BiH.

Zoran Ferić čitaće iz romana “Na osami pored mora” , a biće predstavljena i monografija “Ogledala Lune”. Pored Slobodana Tišme, pevača tog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Aleksandar Zograf provešće publiku kroz svet “neobičnih otkrića” što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis “Vreme”.

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, skrenuće se pažnja kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, “Pada Avala” i “Psi i ostali”.

Kroz razgovor s trenutnim gostom “Krokodilovog” rezidencijalnog programa za pisce, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, ukazaće se na važnost tog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona, ali i čitave Evrope.

Osim sofa-intervjua, čitanja, muzičkih i glumačkih performansa, biće organizovane i tribine posvećene aktuelnim društveno-političkim temama.