Od Zappe i tanga za big bend, do roka za simfonijski orkestar, od Bisere Velatnalić, Vasila Hadžimanova i Darka Rundeka, do Peti Ostin, Alfa Blondija, Toma Harela i Kendi Dalfer očekuje publiku od danas u niškoj Tvrđavi u okviru glavnog programa “Nišvil” džez festivala.

jazz

Program “Nišvila” otvoriće “Nišville Tango Big Band”, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice muzičara i eminentnih profesora iz Argentine, a na programu će biti aranžmani za big bend poznatih tango kompozicija.

Nakon njihovog koncerta nastupiće Vasil Hadžimanov bend sa Biserom Veletanlić kojoj će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo.

Poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin svojim nastupom na “Nišvilu” obeležiće 100 godina od rođenja velike Ele Ficdžerald, a sviraće iste večeri i jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.

Današnji program zatvara orkestar “Rock Symphony” iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rok i džez standarda.

Drugo veče “Nišvila” obeležiće Alfa Blondi – “afrički Bob Marli”, Kvintet Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Dejvisa, Nik Vest – umetnica za koju je čuveni Dejv Stjuart rekao da je “ženski Leni Krevic”, bugarska džez pevačica Kamelija Todorova (“balkanska Doris Dej”) uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova.

Sviraće i Kvartet Maksa Kočetova, saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godinama živi i radi u Srbiji i za kraj Del Arno Band.

Treće večeri Nišlijama će se predstaviti američki trubač, kompozitor i aranžer Tom Harel, nemački trubač Frederik Koster i bend “Die Verwandlung”, a Big Band Gverillaz iz Slovenije izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

Nastupiće i australijski sastav “Visions of a nomad” koja nastoji da prenese autentičnu atmosferu aboridžinske muzike u kontekts savremenih muzičkih pravaca, francuski kvartet “Festen” i Darko Rundek.

Poslednje veče “Nišvila” (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski “Tbilisi Big Band”, domaći sastav “E-Play”, litvanski “Silent Blast”.

Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa “Very Nais s” sa kojom će kao specijalni gost nastipiti niški pevač Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza, mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.

Za više informacija postetite zvaničan sajt festivala http://nisville.com