U sklopu obeležavanja 9. oktobra, dana Užica, kulturne ustanove iz ovog grada pripremile su bogat, višednevni repertoar koji će obogatiti progam proslave.

Užički „kulturni maraton“ počinje večeras u Narodnoj biblioteci najpre izložbom „Čudesni Andrić“, povodom 125-godišnjice rođenja srpskog nobelovca, a odmah potom je promocija romana „Karu“ Stojana Stiva Tešića, Užičanina, koji je 1980. nagrađen oskarom za scenario filma „Breaking Away“. Roman „Karu“ objavljen je postuhomno 1998. u Americi, potom je preveden na francuski, nemački, španski i italijanski. Užička biblioteka prva je koja je ovo delo izdala na srpskom jeziku.

Za sutra je planirano otvaranje izložbe akvarela akademskog umetnika Dušana Starčevića u Gradskoj galeriji.

U petak je zakazana promociju knjige „Ratni dnevnik Stevana J. Tucovića“, rođenog brata Dimitrija Tucovića, koju su priredili biblioteka iz Čajetine “Ljubiša R. Đenić” i užički Istorijski arhiv.

Isto veče biće priređena izložba fotografija Ljubivoja Ršumovića „Ljudi koje srećom srećem“, kojim će, uz prisustvo autora biti obeleženo 60 godina njegovor stvaralaštva.

U svečanoj sali Gradske kuće istoričar i muzejski kustos Radivoje Papić održaće predavanje „Veliki župan Nikola Altomanović“, posvećenu srpskom velikašu iz 14. veka koji je stolovao na užičkoj tvrđavi, današnjem Starom gradu.

Nedelja je predviđena za svečanu akademiju povodom obeležavanja 96 godina od osnivanja Kola srpskih sestara u Užicu i 25-godišnjice njegove obnove. Isto veče Srpsko – ruski klub organizuje predavanje i izložbu „Pedeset godina prijateljstva Užica i Kurska“.

U ponedeljak 9. oktobra na programu je otrkivanje spomen ploče Sklavku, prvom poznatom Užičaninu, čije ime se spominje u najstarijem svedočanstvu o postojanju Užica koje je pronađeno u dubrovačkim arhirima i datira iz 1329. godine.

Dan kasnije u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva biće otvorena izložba Željka Markovića „Mostovi na krivoj Drini“, postavku koja će obuhvatiti postojeće i stare mostove i hidrocentrale na ovoj reci i oživeti uspomene na stare drinske splavare i skeledžije.

Isto veče biće otvorena izložba „Milena od Požarevca do Njujorka“ posvećena Mileni Pavlović Barili, a Narodno pozorište izvešće predstavu „Svedobro“.