Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju sutra, 19.septembra a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Madjarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Andrić je na pres konferenciji govorio i o nastojanju UKS da ponovo uspostavi čvršću saradnju sa piscima iz susednih država, te tako posle niza godina gosti Beograda biće pesnikinja Entela Kasi iz Albanije, kao i više književnika iz Madjarske, čija poezija, prema Andrićevim rečima, spada medju najveće u Srednjoj Evropi.

Ove godine biće organizovan omaž Šarlu Bodleru povodom 150 godina od smrti “pesnika preobražajnika koji je uticao na razvoj moderne književnosti”.

Takodje, biće obeleženi još neki jubileji: 125. godišnjica od rodjenja Milutina Bojića, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa, ali i 450 godina od rodjenja velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, 125 godina od rodjenja srpskog nobelovca Ive Andrića, 250 godina od rodjenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića i 25 godina od smrti lucidnog proznog pisca Borislava Pekića.

Predvidjena je i plovidba Dunavom tokom koje će biti organizovan “Medjunarodni miting poezije”, a Andrić je najavio da će UKS naredne godine organizovati u Srbiji okupljanje pesnika – posvećenika Dunavu.

Reč je o projektu pod nazivom “Veliki gospodin Dunav” po istoimenoj pesmi Vaska Pope, koji su pokrenuli zajedno sa piscima iz Slovačke sa ciljuem objedinjavanja podunavskih zemalja.

Ti susreti se već dve godine održavaju u Slovačkoj, a Srbija će biti domaćin sledeće godine, rekao je Andrić.

Nagrada “Povelja Morave” ove godine je dodeljena pesnicima Djordju Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši Djidiću.

Andrić je kazao i da se nagrada “Pečat kneza Lazara” dodeljuje srpsko-kanadskom pesniku Ranku Radoviću i Vlastimiru Stanisavljeviću Ssarkamencu iz Pariza.

Zvanično otvaranje 54. Beogradskih medjunarodnih susreta zvanično će biti otvoren sutra, a dan kasnije u porti manastira Rakovica odvijaće se Sedmi medjunarodni sabor duhovne poezije.

Susret pisaca počinje dočekom učesnika iz 22 zemlje u prostorijama Udruženja književnika Srbije, a prvog dana je predvidjeno i veče književnika sa Kosova i Metohije.

U četvrtak i petak učesnici manifestacije posetiće Čačak, Mrčajevce, Požegu, Ccajetinu, Sirogojno, Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Malo Crniće, Indjiju, Novi Sad, a poslednjeg dana 23. septembra biće predstavljen Zbornik Susreta.