Jubilarni 15. Međunarodni salon stripa biće otvoren večeras u Velikoj sali SKC otvaranjem izložbi salona (19) i svečanom dodelom nagrada (20).

SALON_STRIPA_SKC_BELGRADE_2017

Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu biće uručeno Marku Stojanoviću (1978) iz Leskovca. Ovaj profesor engleskog jezika u osnovnoj školi, od 1995. crta stripove i prevodi ih (Hellboy, Hardboiled, Raptors, Sky Doll).

Svoje samostalne i koautorske radove izlagao je na mnogim izložbama u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rusiji. Scenarista je stripskih albuma: “Maks Debris”, “Crne duše”, “Postelja od gloga”, “Rekvijem”, “Pasji životi”, “Prah”, “Pepeo”, “Bajka i druge istine”, “Mrtva straža”… i serijala “Vekovnici” i “Beskrvni”. Francuska izdavačka kuća “Septijem Šok” objavila je šest strip albuma, dok trenutno za izdavača “Delkur” radi na još jednom, “Croix Sanglante”.

Autor je dve knjige eseja o stripu: Južnjačka Uteha (2009) i Stripovanje (2017). Priredio je, uredio i objavio monografije Leskovački strip 1950-2010, 20 godina Leskovačke škole stripa i Zaječarski strip. Glavni je urednik niškog strip-časopisa “Strip Pressing” od 2001. Vodi bez prekida Leskovačku školu stripa Nikola Mitrović Kokan od jeseni 1995. godine. Idejni je tvorac i od jula 1998. organizator Balkanskih smotri mladih strip autora. U Leskovcu je organizovao oko stotinu izložbi stripa, promocija i javnih časova crtanja.

Za svoj rad primio je preko šezdeset nagrada, među kojima prvu nagradu časopisa “Politikin Zabavnik”, više priznanja na beogradskom Salonu stripa, nagradu Kragujevački pobednik, pet nagrada časopisa “Stripoteka”, tri Oktobarske nagrade grada Leskovca, plakete Nikola Mitrović Kokan za najboljeg mladog strip scenaristu Balkana 2000. i 2004, kao i za najboljeg mladog strip teoretičara Balkana 2007, nagrade za doprinos makedonskom stripu, te plakete Aleksandar Denkov za doprinos bugarskom stripu.

Za ovogodišnji konkurs najboljeg stripa pristigao je 251 rad od 272 učesnika iz 32 zemlje (prijavilo se 112 stranaca). Žiri u sastv Boban Savić Geto, strip autor i ilustrator, Dragana Stojiljković, strip scenarista, Željko Pahek, strip autor i ilustrator, Milan Miletić, slikar i strip autor i Aleksandar Zograf, strip autor, odlučio je da Gran pri salona dodeli Darku Macanu (scenario) i Franu Strukanu (crtež) iz Hrvatske za strip “Kod urara”. Najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika su “Lešinari” Svetozara Obradovića (scenario) i Gorana Dukića Gorskog (crtež) iz Srbije, a u domenu alternativnog jezika “Plavetnilo” Tamare Majkić iz Srbije. Pavle Zelić iz Srbije autor je najboljeg scenarija (Gospodar oružja) a Boris Stoilov iz Bugarske najboljeg crteža (Iznenađujuće avanture Barona Fon Minhauzena).

Specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti pripala je Amerikancu Enrikeu Pilozu (scenario) i Meksikancu Viktoru Velezu (umetnost) za “Šizofreno putovanje”.

Nagradu “Mladi lav” dobila je Kalina Pečevska (2004) iz Makedonije za “Odbačenu ženu”, a specijalna nagrada žirija za najbolju ideju, u kategoriji takmičara do 15 godina, pripala je Nikoleti Pavlović (2001) iz Srbije za “Diskonekciju”.

Ovogodišnji jubilej, 15 godina Salona stripa biće svečano obeležen Velikom izložbom pobednika: Grand Prix 2003-2017, koja će predstaviti pobedničke radove svih raspisanih međunarodnih konkursa Salona u poslednjih 15 godina.

Kao ekskluzivitet ovogodišnjeg festivalskog programa urednik Salona stripa, Milosav Miki Pješčić, navodi gostovanje italijanskog majstora grafičke novele Đipija (Đan-Alfonso Paćinoti), veliku retrospektivnu izložbu (40 godina rada) srpskog autora, nedavno povratnika iz Holandije, Dejana Nenadova i gostovanje francuskog scenariste Dobsa (Olivier Dobremel aka DOBBS).

Na ovogodišnjem Salonu gostuje i francuski menadžer, urednik i publicista Nikolas Grivel. Njegova predavanja o francuskoj strip industriji danas i pregled portfolija mladih koncept-art umetnika, animatora i dizajnera karaktera kao i premijerno prikazivanje animiranog filma Špele Čadež “Nočna ptica” (Nighthawk) su samo neki od rariteta programa Salona za ovu godinu, ističe Pješčić. Gosti festivala su i braća Vjeran i Vibor Juhas iz Hrvatske, dok će Zoran Đukanović održati predavanje “70 godina Taličnog Toma”.

Slovenačka autorka lutka-filmova Špela Čadež je ovogodišnja dobitnica Gran prija u kategoriji za kratki animirani film na Animafestu u Zagrebu i program promocije njenog stvaralaštva i projekcija filmova u izboru italijanske kritičarke Andrijane Ružić za domaću publiku takođe će predstavljati programski ekskluzivitet.

Na 15. Salonu stripa biće obeleženi i brojni jubileji: 85 godina od pokretanja časopisa “Veseli četvrtak” i pojave Mikija Mausa u srpskom stripu, 80 godina od pokretanja časopisa “Veseli zabavnik”, 65 godina od ponovnog pokretanja “Politikinog zabavnika”, 40 godina od prvih izložbi stripa u Srbiji (SKC Beograd), 25 godina od pokretanja strip magazina “Tron”, 25 godina rada Škole stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev”, 10 godina strip serijala “Vekovnici”…

Salon traje do 1. oktobra a programi se odvijaju tokom celog dana. Osim danas, kada počinje u 15h, berza stripa će do kraja salona trajati 11-22h u Happy Centru SKC. Kompletan program možete pogledati ovde.